Czosnek pospolity, przyjaciel uzdrowiciel

Ochoczo zjadam go codziennie i jestem pewna, że to właśnie dzięki „temu czosnku” mam zdrowie i moc wielką. Czosnek i cebula to najważniejsze warzywa w mojej kuchni. Dodaję je do wszystkiego –  no, może nie do kawy… Z dodatkiem czosnku robię sos czosnkowy, zupę czosnkową, ghee czosnkowe i nalewkę na spirytusie.

Czosnek pospolity (Allium sativum)

Nie muszę Wam mówić, że dzięki spożywaniu surowego czosnku możemy pozytywnie wpływać na wiele dolegliwości i stan naszego organizmu. Czosnek zawdzięcza swoją świetną reputację allicynie, która jest źródłem jego leczniczych właściwości. Poza tym:

  • chroni nasze serce, układ krwionośny, płuca i jelita,
  •  ma działanie silniejsze niż większość antybiotyków,
  •  obniża ciśnienie tętnicze,
  • zapobiega wzdęciom i wspomaga trawienie tłustych i ciężkostrawnych pokarmów.

Oprócz tego, że używam czosnku do potraw i produkcji „eliksiru zdrowia” – to bawię się nim z wielką rozkoszą. Robię wianki, warkocze, koszyczki i przeróżne dekoracje. Pierwsze, pięknie wyplecione wianki i koszyczki z prawdziwie polskiego czosnku kupiłam w tym sklepie, a po jakimś czasie sama zaczęłam pleść czosnkowe warkocze.

Czosnek pospolity
Czosnkowy koszyczek

Pamiętam jak moja babcia Teofila przyzwyczajała małą dziewczynkę z warkoczykami (czyli mnie) do smaku i zapachu czosnku. Nigdy nie zapomnę jego smaku z mlekiem i miodem, podawanego przy przeziębieniach i gorączce.

Babciu, kocham cię!

Gdybyście zechcieli zadbać o swoje zdrowie i kurować się czosnkiem, to wiedzcie, że  jeden ząbek dziennie wzmocni organizm, a już po dwóch, trzech tygodniach zajadania nastąpi właściwe jego działanie.Róże

Czosnek uzdrowiciel towarzyszy mi w domu i na tarasie

Od momentu, kiedy już w maju pojawia się młody i soczysty, to wcinam go i dekoruję nim taras i oczywiście kuchnię…, i tak przez cały rok!

Czosnek polski
Ten majowy można jeść jak jabłko
Czosnek pospolity
Polski czosnek (fioletowy) jest najlepszy na świecie, pali w gębie, że aż syczę….
Czosnek pospolity
Wyrzuciłam biżuterię ze szkatułki, jej miejsce zajął czosnek
Czosnek pospolity
Pięknie uplecione warkocze wiszą w kuchni obok lustra w ramie, którą wyrzeźbił mój śp. dziadziuś
Chleb z masłem i czosnkiem
A to lubię najbardziej – wiejski chleb, ręcznie krojony, posmarowany ghee (masło klarowane) i do tego czosnek

Róże

Każdego roku jesienią robię z czosnku eliksir zdrowia, który sprawia, że grypy i przeziębienia omijają mnie i moich najbliższych z daleka. Przygotowanie eliksiru jest bardzo proste, zajrzyjcie na ten wpis http://www.ogrodpodlasem.pl/nalewka-czosnkowa-eliksir-zdrowia/

Nalewka czosnkowa
Złocisty napój nabuzowany energią i zdrowotnością i „Żyć się chce”…

Gdybyście myśleli, że jedząc czosnek nieładnie pachniecie to jesteście w błędzie. Aby zmniejszyć woń czosnku można jeść go z innymi produktami, które ten zapach osłabiają. Tu świetnie działa:

Wszystkie te składniki dają się łączyć w ciekawe kombinacje smakowe. Jeżeli jemy czosnek regularnie, to po dłuższym czasie nasze ciało nie wydziela już tak intensywnego zapachu jak na początku.Róże

Czosnek wspaniale smakuje z gruszką - nie wierzycie? Spróbujcie...

Jestem pewna, że lubicie cebulę, zerknijcie jeszcze proszę na ten wpis, a dowiecie się, jakie działanie ma „nabicie” jej na widelec. I trzymajcie się zdrowo!Róże

37 komentarzy

  1. Zgadzam się w 100% – cebula i czosnek są najważniejszymi warzywami również w mojej kuchni!

  2. Śliczny jest ten warkocz z czosnku i kwiatów! Wiem, że czosnek ma lecznicze właściwości i jest naturalnym antybiotykiem, ale jak dla mnie to jest nie do przełknięcia:). Nie lubie czosnku i cebuli. W przypadku przeziębienia ratuje sie imbirem;).

  3. Uwielbiam takie informacyjne posty 🙂 Nie tylko na blogu, ale i fanapage! Ja sama prowadzę na fanpage co tygodniowy post #NaZdrowie, gdzie wstawiam kilka zdjęć warzywa/owocu i coś o nim piszę 🙂 Tylu się rzeczy dowiedziałam! 🙂
    Zapraszam do siebie!

  4. Prawda, czosnek jest mocniejszy od antybiotyków! Coś cudownego! Jest to naturalne, a nie jakaś chemia zapakowana w tabletkach jakie połykamy w dość dużych dawkach w ciągu dnia. Dodaję czosnek do każdej wytrawnej potrawy. Nadaje cudownego smaku, ale według mnie, w małej ilości, prawie niewyczuwalnego. I to jest ważne! https://jaglusia.wordpress.com/

    • Jaglusiu, mądrze mówisz, niestety, łykamy coraz więcej tabletek, zupełnie niepotrzebnie… a wystarczy się tylko dobrze odżywiać. Serdeczności od Kasi 🙂

  5. Ostatnio dopadła mnie choroba. Zacząłem pić mleko z miodem i czosnkiem. Nie brałem żadnych innych syntetycznych leków z apteki. Czosnek ma moc 🙂

  6. czosnek zawsze robi swoje. Ostatnio moja znajoma jest na diecie czosnkowej, więc efekt to minimalnie nieprzyjemny zapach. Ale również i na to są sposoby 🙂

  7. Zdjęcia tak piękne, że mogłabym polubić czosnek. Smaku nie znoszę, ale świadoma właściwości zdrowotnych czosnku uczę się go ignorować i spożywać myśląc o czosnku jak o lekarstwie. Nie musi smakować, ma leczyć i pomagać 🙂

    • Dobrze myślisz Izo, czosnek jest lekarstwem – nie wiem dlaczego ja tak bardzo lubię jego smak i zapach? Dziękuję za polubienie zdjęć 🙂

  8. Uwielbiam czosnek w każdej postaci, jego jedynym minusem jest zapach. Ale, jak je się go wieczorem i we dwoje, to nie jest tak źle. Bo nikt nic nie czuje 🙂

  9. Hej,
    ja także czasem robię czosnkową nalewkę, jest rewelacyjna i ma jeszcze inną nazwę- eliksir młodości :), bo się po niej pięknieje.
    Według mojego przepisu pije się go zaczynając od kropelki na łyżkę jogurtu naturalnego, zwiększając dawkę o 1 krople za każdym razem, czyli pierwszy raz-1 kropla, drugi raz-2 krople, itd… aż się dochodzi do 25 kropel. Potem cały czas 25 aż się skończy eliksir.
    Piękny ogród 🙂
    Pozdrawiam
    Mazonia

  10. Czosnkowe wianeczki i u nas wiszą ale już sporo czasu suszą się na strychu. Fajnie na początku dekorowaly bramę drewnianą przy wjeździe. Czosnku nigdy dość, u nas praktycznie ląduje wszędzie i w listopadzie następne sadzenie.
    Pozdrawiam jesienne.

    • Agatko, ja niestety nie sadzę czosnku, nie mam miejsca w ogrodzie.
      Kupuję na bieżąco duże ilości i tak, jak Ty mam go wszędzie najpierw do dekoracji, a później do jedzenia.
      Serdeczności śę i cudownej jesieni życzę – Kasia

Skomentuj proszę

Navigate